Forberedelser til uke 5: Gi til andre

Forberedelser til uke 5: Gi til andre

Jeg er i gang med et psykisk styrketreningsprogram. Hver uke vil jeg prøve å følge et nytt forskningsbasert råd om hva som kan øke glede og tilfredshet i hverdagen, så legges det til et nytt råd uken etter, og slik fortsetter det. Før en ny uke begynner, deler jeg et innlegg her om rådet som skal være i hovedfokus, og eksempler på ulike øvelser og aktiviteter knyttet til dette. Les mer om bakgrunnen for dette psykiske styrkeprogrammet her, og bli gjerne med!

Rådet som skal være i fokus fra mandag er «gi til andre». I tillegg skal jeg fortsette å fokusere på temaene «knytt bånd», «vær aktiv», «fortsett å lære», og «vær oppmerksom». Det å gi til andre kan innebære å overlevere en hyggelig gave, eller pengestøtte. Men det handler også om å gi av sin tid, sin kunnskap, si takk, gi smil, støtte, innsats og nærhet. Gjøre noe man vet vil glede andre og bidra til fellesskapet.

Vi er sosiale flokkdyr og kan få dopaminrush (belønningsreaksjon) og meningfølelse av å bidra til noe større enn oss selv. Det å hjelpe, dele, støtte og gi til andre har sammenheng med økt glede og tilfredshet, også over lang tid. Det har til og med blitt satt i sammenheng med lavere dødelighet blant eldre (effekten av å motta støtte var ubetydelig i forhold). Når det gjelder penger, har man sett at man blir mye lykkeligere av å bruke de på andre enn å bruke de på seg selv. Generelt kan det å se seg selv, og sin lykke, som en del av en større helhet – koblet til resten av samfunnet, være givende og føre til at man danner sterkere bånd med menneskene rundt seg.

Mine tanker om hvordan jeg skal følge dette rådet:

 • Gi av min tid (lytte til andre, hjelpe noen, dele gode opplevelser)
 • Fokusere på å gjøre minst en god handling hver dag i en uke
 • Dra på et takknemlighetsbesøk
 • Gi av min kunnskap når det ønskes og når jeg kan
 • Jobbe frivillig for en god sak (sjekke ut frivillig.no)
 • Gi pengestøtte til en meningsfull veldedighet
 • Sende en hyggelig hilsen til noen (blomst, morgenlevering, kort, melding …)
 • Gå gjennom klesskapet og gi bort noe jeg ikke lenger bruker (eller en bok i bokhylla som jeg har lest og tror noen andre kan ha glede av)
 • Gi støtte og ros til noen andre.
 • Gjøre en skikkelig dugnadsinnsats når det blir aktuelt.

Ellers er det også noen punkter fra de tre foregående ukene som kan passe inn i dette temaet også, spesielt de fra temaet «knytt bånd»:

 • Sette av tid til lek og moro sammen med betydningsfulle andre. For eksempel ved å invitere til en venneaktivitet på zoom (gitt nåværende smittesituasjon), sånn som paint-and-sip (som jeg har vært med på en gang – det var faktisk ganske moro).
 • Ringe en jeg er glad i, kanskje en jeg ikke har sett eller hørt fra på lenge
 • Skrive et brev eller et kort til noen, kanskje til og med et takknemlighetsbrev (hvor det å skrive det i seg selv gir positiv effekt).
 • Si hei og smile til de jeg passerer på gåturen
 • Ta av headsettet og si ordentlig hei til mannen i kassa på Kiwi (gjerne før han sier hei til meg)
 • Sette av tid til dype samtaler med en venn/ et familiemedlem /kjæresten
 • Huske å feire gode nyheter med andre.
 • «Smalltalke» med naboen, legen, tannlegen, frisøren, osv.
 • Fokusere på å skape minner med de jeg er glad i – gjøre noe vi vil huske
 • Gjør noe for noen, som jeg vet de vil sette pris på. Kanskje sette av en dag til å være en «superhelt».
 • Fortell en annen at jeg er glad i vedkommende, og gjerne hvorfor
 • Gi noen en god og lang klem.

Det er mange måter man kan gi av sin tid og sine ressurser på. Jeg tar gjerne imot flere forslag til hvordan man kan tvinne dette rådet inn i hverdagen. Hvordan ser din «idébank» ut?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.