Forberedelser til uke 3: Fortsett å lære

Forberedelser til uke 3: Fortsett å lære

Jeg er i gang med et psykisk styrketreningsprogram. Hver uke vil jeg prøve å følge et nytt forskningsbasert råd om hva som kan øke glede og tilfredshet i hverdagen, så legges det til et nytt råd uken etter, og slik fortsetter det. Før en ny uke begynner, deler jeg et innlegg her om rådet som skal være i hovedfokus, og eksempler på ulike øvelser og aktiviteter knyttet til dette. Les mer om bakgrunnen for dette psykiske styrkeprogrammet her, og bli gjerne med!

Rådet som skal være i fokus denne uka er «fortsett å lære». Dette handler om å prøv noe nytt, gjenoppdage en gammel interesse, melde seg på et kurs, påta seg et nytt ansvarsområde på jobben, reparer en sykkel, lære å spille et instrument eller å lage favorittretten… Om det å være nysgjerrig. Om det å sette seg betydningsfulle og realistiske mål.

Det å lære seg nye ting gjennom hele livet, har sammenheng med mer livskvalitet og mindre negative tanker og følelser, samt mer motstandskraft. Dette forklares delvis av at konstant læring og utvikling bidrar til (blant annet) bedre selvfølelse, økt mestringstro og høyere grad av opplevd mening i livet. De positive effektene av læring kommer best frem når man lærer noe man i utgangspunktet er interessert i, og som passer ens styrker og behov.

Mine tanker om hvordan jeg skal lære mer i ukene som kommer:

 • Lage en ny rett
 • Se en interessant dokumentar om et ukjent tema
 • Fortsette å lese spennende forskningsartikler
 • Begynne på en ny bok
 • Høre på podcaster med ulike, og gjerne ukjente, temaer som gjør meg nysgjerrig
 • Sette meg noen betydningsfulle mål, basert på smart-huskeregelen: Spesifikt, Målbart, oppnåelig (Attainable), Realistisk og Tidsbestemt. Helst i tråd med mine verdier, slik at de bidrar med mening.
 • Øve meg på å ta valg. Her kan jeg spesielt øve på å tenke langtidskonsekvenser, og bli bevisst på hvilke kriterier jeg faktisk har – hva jeg ønsker å få ut av valget. Studier viser nemlig at de som er fornøyd med et alternativ som dekker kriteriene, er lykkeligere enn de som leter etter det absolutt beste alternativet.
 • Oppsøke aktiviteter som utfordrer meg, og som jeg kan bli oppslukt av, slik at jeg kan oppnå flyt-opplevelsen.
 • Vurderer å lage en podcast – og derfor vil jeg lære hvordan dette best kan gjøres.

Ellers er det også noen punkter fra de to foregående ukene som kan passe inn i dette temaet også:

 • Skaffe meg en hobby eller dra på et kurs som involverer andre mennesker (kanskje litt vanskelig i disse tider, men…)
 • Planlegge og jobbe mot betydningsfulle (og realistiske) mål sammen med noen andre.
 • Minst 1 økt i uka med yoga og pusteøvelser (relativt nytt for meg, så det er mye jeg kan lære her)
 • Delta i gruppetimer på treningssenter (her kan jeg kombinere «knytt bånd», «vær aktiv» og «fortsett å lære»)

Nå er det om å gjøre å klare å få noen av disse punktene inn samtidig som at jeg fortsetter å følge rådene om å «knytte bånd» og «være aktiv».

Det finnes mange måter man kan fortsette å lære på. Jeg tar gjerne imot flere forslag til hvordan man kan tvinne dette rådet inn i hverdagen. Hvordan ser din «idébank» ut?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.