Et psykisk styrketreningsprogram på 6 uker

Et psykisk styrketreningsprogram på 6 uker

Pandemien har tatt på. Nå, etter nesten to år, har det som var en unntakstilstand, blitt normalen. Vi ser færre folk, og må være veldig selektive med klemmer og kos. De fleste av oss har også mindre variasjon og struktur i hverdagen. Dette kan påvirke vår livskvalitet negativt og gi grobunn for bekymringer og negative tanker.

For å våkne litt mer, øke gledesfølelsen og senke skuldrene har jeg bestemt meg for å lage meg et psykisk styrketreningsprogram som jeg skal gjennomføre over 6 uker, med start mandag 31. januar. Dette programmet skal basere seg på forskningsbasert kunnskap om hva som kan øke hverdagsglede og psykisk styrke. Vil du være med – så heng på!

Programmets byggestener vil være de fem rådene som britiske forskere kom frem til da de fikk i oppdrag å finne de viktigste kildene til hverdagsglede for folk flest som enkeltpersoner selv kan jobbe med. På norsk har disse blitt oversatt til knytt bånd, vær aktiv, fortsett å lære, vær oppmerksom, gi til andre. Dette er «paraplyråd», altså råd som rommer veldig mange ulike aktiviteter og øvelser. Selv om man tar utgangspunkt i disse rådene, så kan hver og ens psykiske styrkeprogram se veldig forskjellig ut. Man må rett og slett finne det som funker best for seg selv innenfor hvert råd. Uansett hvordan man velger å følge rådene, så ser det ut til at man er mer fornøyd med livet jo flere av rådene man klarer å følge i hverdagen (selv om dette foreløpig kun baseres på korrelasjoner).

Min plan er å utforske hvert råd og se om jeg klarer å lage meg noen gode vaner som jeg, forhåpentligvis, kan beholde videre. Jeg begynner med fokus på ett råd i en uke, så legger jeg til øvelser og aktiviteter knyttet til et nytt råd som blir i sentrum den neste uka, mens jeg fortsatt prøver å beholde de nye vanene fra uka som var, og så videre. Programmet ser foreløpig slik ut:

Uke 1: Knytt bånd

Uke 2: Vær aktiv (+ knytt bånd)

Uke 3: Fortsett å lære (+ vær aktiv + knytt bånd)

Uke 4: Vær oppmerksom (+ fortsett å lære + vær aktiv + knytt bånd)

Uke 5: Gi til andre (+ vær oppmerksom + fortsett å lære + vær aktiv + knytt bånd)

Uke 6: Fortsette å tvinne alle de fem rådene inn i hverdagen

Selv om målet er å utvikle gode vaner som jeg kan klare å fortsette med, er jeg klar over at jeg antakeligvis må anstrenge meg litt lenger enn disse seks ukene for å virkelig få vanene til å sitte. Forskningsresultater viser nemlig at det tar gjennomsnittlig 66 dager (ca 10 uker) å få vanene automatisert – altså, at man omtrent gjør det uten å tenke over det lenger. Her er variasjonen stor da, fra 18 til 254 dager, blant annet avhengig av hva vanen innebærer. Jeg har uansett troa på at dette programmet kan gi en god intro.

Før jeg begir meg utpå et nytt råd, vil det komme et innlegg her som beskriver både rådet og eksempler på aktiviteter og øvelser man kan gjøre. Håpet er jo at dette psykisk treningsprogrammet kan komme til nytte for flere enn meg selv.

Jeg kan også oppdatere litt underveis om hvordan det går med min psykiske styrketrening. Selv er jeg ganske spent på om jeg klarer å følge alle disse rådene i min busy hverdag hvor jeg allerede føler jeg har nok med å få ting på jobb og hjemme til å gå rundt (noe jeg antar flere kan kjenne seg igjen i).

Forhåpentligvis kan dette lille prosjektet bli både gøy, utfordrende og nyttig.


PS: Kurs i disse rådene tilbys i ulike bydeler (kalt «Hverdagsglede»), og en digital versjon er under utvikling. Det er ikke dette kurset jeg deler her, så hvis du ønsker et mer dypdykk i rådene, vil jeg anbefale deg å se om kurset tilbys der du bor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.