Gledeskalender, luke 1 – 6

Gledeskalender, luke 1 – 6

Hver dag i desember har jeg publisert en kalenderluke på instagram med et tips om hva man kan gjøre for å øke hverdagsglede og motstandskraft. Flere som ikke er på instagram har ønsket å få tilgang på kalenderen, så derfor publiserer jeg lukene her, fordelt på fire innlegg.

Takk til alle som har fulgt kalenderen, og for alle hyggelige tilbakemeldinger!

Her er uke 1 – 6:

1. desember

Tipset i dag, 1. desember, er å gi. Dette handler ikke bare om å gi en gave eller penger (selv om forskning viser at vi blir mye lykkeligere av å gi penger til andre enn å bruke det på oss selv), men også om det å gi av sin tid – det å gjøre noe for andre. Ved å gjøre noe man tror vil glede en annen, kan man også bli mer fornøyd selv.

2. desember

Tipset i dag er å lære seg noe nytt. Det å lære seg nye ting gjennom livet har sammenheng med mer livskvalitet og mindre negative tanker og følelser. Forskere mener at dette blant annet skyldes økt mestringstro, bedre selvfølelse og høyere grad av opplevd mening i livet. De positive effektene av læring blir sterkest når man lærer noe man i utgangspunktet er interessert i, og som passer ens styrker og behov.

3. desember

Dagens tips er å nyte gode opplevelser, både store og små. Ofte flyr gode opplevelser raskt forbi, uten at de fester seg til hukommelsen (i motsetning til negative og stressende opplevelser, som fester seg irriterende lett..). Ved å gå inn for å virkelig nyte gode opplevelser, kan vi motvirke denne tendensen, og hjelpe hjernen vår med å lagre det positive. Studier har vist at dette kan gjøre oss lykkeligere.

For eksempel kan du virkelig nyte den koppen med kaffe; lukke øynene og tenke på hvor deilig det er å sitte her og drikke en kopp med god og varm kaffe akkurat nå.

Det kan hjelpe å dele opplevelsen med en annen, tenke over hvor heldig man er som kan nyte dette øyeblikket, og øve på å være tilstede ved å bruke sansene (smake, lukte, kjenne, ..).

4. desember

Dagens tips er å skrive et takknemlighetsbrev. Studier har vist at det å skrive et brev hvor man uttrykker sin takknemlighet overfor en annen person, kan være en skikkelig humør-booster. Du trenger ikke en gang å gi det til vedkommende, bare det å skrive brevet kan gi mer positive og mindre negative følelser. Med andre ord kan du skrive til en du kjenner, eller en du skulle ønske du kjente, en som lever, eller en som er død, en person, et dyr eller en figur. Noen som har gjort noe av betydning for deg. Likevel er det verdt å nevne at effekten blir enda sterkere hvis du velger å gi eller lese brevet for den du har skrevet det til.

5. desember

Tipset i dag er å bevege seg. Fysisk aktivitet gjør utrolig mye for vår psykiske helse. Det har vist seg å kunne redusere negative tanker og følelser, øke glede og tilfredshet, og forebygge alt fra depresjon til Alzheimers. Det er ikke så mye som skal til heller; selv husarbeid kan gi en effekt.

Her kan du lese mer om hvordan fysisk aktivitet påvirker vår psykiske helse.

6. desember

Dagens tips er å oppsøke aktiviteter som utfordrer deg, uten å overvelde deg, slik at du oppnår dyp konsentrasjon. En slik tilstand kalles «flow», eller «flyt-opplevelse» på norsk. Dette innebærer at man blir helt og fullt fokusert på det man driver med, kobler av andre aspekter i livet og nærmest glemmer tid og sted. Her er det sentralt å finne en balanse mellom utfordring og kontroll: Du utfordrer deg selv, samtidig som at du opplever å ha ressursene du trenger for å gjennomføre (målet er intenst engasjement, ikke negativt stress). Flyt-opplevelsen gir ikke bare bedre utførelse av oppgaven man holder på med, men bidrar også positivt til videre læring, kreativitet, glede og livskvalitet.

Legg gjerne igjen en kommentar om det er noen tips du ønsker at jeg skal utdype i et eget innlegg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.