Gledeskalender, luke 13 – 18

Gledeskalender, luke 13 – 18

Hver dag i desember har jeg publisert en kalenderluke på instagram med et tips om hva man kan gjøre for å øke hverdagsglede og motstandskraft. Flere som ikke er på instagram har ønsket å få tilgang på kalenderen, så derfor publiserer jeg lukene her, fordelt på fire innlegg.

Takk til alle som har fulgt kalenderen, og for alle hyggelige tilbakemeldinger!

Her er uke 13 – 18:

13. desember

Dagens tips er å dyrke nære relasjoner. Gode relasjoner er noe som går igjen i forskning på hva som gjør oss glade, fornøyde og sterke i møte med motstand. Vi er sosiale skapninger som trenger å kjenne på kjærlighet og tilhørighet. Likevel er det fort gjort å ta hverandre for gitt. Så hvordan dyrker man nære relasjoner? Det å bruke tid på hverandre, gjøre morsomme ting sammen og skape felles minner, er ofte sentralt. En mulighet er å gå inn for å starte et «kjærlighetsprosjekt» hvor du bruker en dag, eller kanskje en hel uke, på å gjøre ekstra mye fint for en person du er glad i, og sette av ekstra mye tid til å være sammen med vedkommende.

14. desember

Dagens tips er å sette seg et mål man skal jobbe mot. Som i luke 9 har jeg lånt dette tipset fra boken «Bli lykkeligere» av professor Espen Røysamb, en av våre ledende eksperter innen livskvalitetsforskning. Han understreker at det gode liv handler mye om våre indre opplevelser, men også om det å ta kontroll over hverdagen og skape et godt «ytre univers» for oss selv. Her kan det hjelpe å sette seg betydningsfulle, realistiske mål. Dette kan igjen gi grobunn for mestringsopplevelser og bedre selvfølelse. Øvelsen handler om å skrive ned hva målet er, hvorfor det er viktig for deg, hvilke hindringer som kan dukke opp og hvilke ressurser du har som kan hjelpe deg på veien. Når du setter et mål kan det være fint å huske på regelen «SMART»: at målet skal være spesifikt, målbart, oppnåelig (attainable), realistisk og tidsbestemt.

15. desember

Takknemlighet, det å sette pris på det gode i livet, har blant annet sammenheng med økt glede og optimisme, bedre håndtering av vanskeligheter og sterkere relasjoner til andre mennesker. Studier har vist at det går an å øve på takknemlighet for å få de gunstige effektene. Noen slike øvelser har vi allerede sett på: Takknemlighetsbrev og takknemlighetsbesøk. I dag er tipset å skrive en takknemlighetsliste. Dette innebærer å skrive ned en liste over det du er takknemlig for, og hvorfor du er takknemlig for det (gjerne også hva du følte da det skjedde om du beskriver en hendelse). Hvor lang listen skal være, får du avgjøre selv. Studier har vist at det kan være nyttig å repetere denne øvelsen, for eksempel en gang hver uke.

16. desember

Lek og moro er ikke bare viktig for barn, men det har også har vist seg å være svært gunstig for voksne. De som i forskningen anses som mer lekne voksne er de som klarer å ramme inn hverdagssituasjoner på en måte som gjør at de selv (og ofte andre rundt dem) opplever situasjonene som mer underholdende, humoristiske og morsomme. Dette har sammenheng med mer glede og tilfredshet i livet på tvers av alle aldersgrupper. De som er mer lekne har også en større tendens til å ha et åpent sinn, finne løsninger på problemer og akseptere feil. Så det er mange grunner til å gi plass til mer lek og moro i hverdagen.

17. desember

Dagens tips er å teste ut mindfulness, eller å gjøre mer av det, om det allerede er noe du kjenner til. Mindfulness kalles ofte oppmerksomt nærvær på norsk, og handler nettopp om det å øve på å være mer oppmerksom og tilstede her og nå. Det er en form for meditasjon som har vist seg å ha gunstig effekter på stressmestring og glede. Det brukes også i terapi ved angst og depresjon. Et eksempel på en mindfulnessøvelse er å fokusere helt og fullt på pusten. Kjenne at lungene fyller seg og tømmer seg. Man kan også aktivere sansene på andre måter: se, lukte, føle, smake. Virkelig dra oppmerksomheten bort fra tankerushet og fokusere på hvordan det er rundt deg og i deg akkurat nå. Det finnes mange mindfulness-apper som kan hjelpe med å komme i gang.

18. desember

Dagens tips er å prioritere søvn. Kanskje et litt kjedelig tips (spesielt hvis man er i samme situasjon som meg med et lite barn som gjør det vanskelig å sove nok..). Likevel er det verdt å nevne, for det er en tydelig sammenhengen mellom god søvn og hvor fornøyd man er med livet, samt hvor mye glede man kjenner på i hverdagen. Det er også drøssevis av andre fordeler med å få nok søvn, blant annet at det er bra for immunforsvaret vårt, for hjertet vårt og for hukommelsen vår. Så hvis man er i den posisjonen at man ikke har søvnproblemer eller andre ting som gjør det vanskelig å sove godt og nok, men likevel bortpriorterer søvnen til fordel for andre ting, er det verdt å revurdere den prioriteringen. Hvis man sliter med søvn, går det an å oppsøke hjelp ved for eksempel å snakke med fastlegen eller kontakte en terapeut. Det finnes også mye informasjon og tips for god «søvnhygiene»på nettet.

Legg gjerne igjen en kommentar om det er noen tips du ønsker at jeg skal utdype i et eget innlegg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.