Oppdatering uke 1: Knytt bånd

Oppdatering uke 1: Knytt bånd

Nå er det onsdag, og jeg er snart to og en halv dag inne i første uka av dette psykiske styrketreningsprogrammet, med fokus på temaet «knytt bånd».

Før jeg gikk inn i uka, lagde jeg en idébank med ting jeg kan gjøre for å følge rådet om å knytte bånd, den ser slik ut:

 • Gjøre noe nytt sammen med en jeg har nær (søke variasjon).
 • Sette av tid til lek og moro sammen med betydningsfulle andre. For eksempel ved å invitere til en venneaktivitet på zoom (gitt nåværende smittesituasjon), sånn som paint-and-sip (som jeg har vært med på en gang – det var faktisk ganske moro).
 • Ringe en jeg er glad i, kanskje en jeg ikke har sett eller hørt fra på lenge.
 • Skrive et brev eller et kort til noen, kanskje til og med et takknemlighetsbrev (hvor det å skrive det i seg selv gir positiv effekt).
 • Si hei og smile til de jeg passerer på gåturen.
 • Ta av headsettet og si ordentlig hei til mannen i kassa på Kiwi (gjerne før han sier hei til meg).
 • Sette av kvalitetstid, gjerne en date-night, med kjæresten.
 • Virkelig nyte fine øyeblikk jeg deler med andre (les mer om det å lagre det positive her).
 • Leke med sønnen min, og være fullt til stede når jeg gjør det.
 • Ta kontakt med en jeg ikke kjenner (så godt) på jobben.
 • Skaffe meg en hobby eller dra på et kurs som involverer andre mennesker (kanskje litt vanskelig i disse tider, men…).
 • Sette av tid til dype samtaler med en venn/ et familiemedlem /kjæresten.
 • Planlegge og jobbe mot betydningsfulle (og realistiske) mål sammen med noen andre.
 • Huske å feire gode nyheter med andre.
 • Mer fokus på positiv mimring sammen med de jeg er glad i
 • Gå turer med fine folk, gjerne omgitt av natur for en ekstra gledesboost.
 • «Smalltalke» med naboen, legen, tannlegen, frisøren, osv.
 • Fokusere på å skape minner med de jeg er glad i – gjøre noe vi vil huske.
 • Gjør noe for noen, som jeg vet de vil sette pris på. Kanskje sette av en dag til å være en «superhelt».
 • Fortell en annen at jeg er glad i vedkommende, og gjerne hvorfor.
 • Gi noen en god og lang klem.
 • Erstatte skjermtid med relasjonstid.
 • Utnytte muligheter til å knytte bånd når de dukker opp.

Uka startet litt annerledes enn jeg hadde tenkt. Vi har nemlig fått en vannlekkasje. Det er ganske mange ulemper med en slik situasjon, men den har også sine positive sider: jeg har snakket mye mer med naboene mine, familien min og vennene mine, både face-to-face og på telefon disse dagene enn jeg vanligvis gjør. Alle lurer på hvordan det går, og det er litt deilig å kjenne at man har støtte i så mange gode folk. Så fører ofte samtalene avsted til andre, finere og bedre ting, og plutselig har man knyttet sterkere bånd. Nå var ikke akkurat vannlekkasje et punkt på lista, men jeg kan i alle fall krysse av på følgende:

 • Ringe en jeg er glad i, kanskje en jeg ikke har sett eller hørt fra på lenge
 • Sette av tid til dype samtaler med en venn/ et familiemedlem /kjæresten
 • «Smalltalke» med naboen, legen, tannlegen, frisøren, osv.
 • Gi noen en god og lang klem.
 • Utnytte muligheter til å knytte bånd når de dukker opp.
 • Ellers har jeg klart å beholde gode vaner som følger disse punktene (hurra!):

 • Si hei og smile til de jeg passerer på gåturen.
 • Ta av headsettet og si ordentlig hei til mannen i kassa på Kiwi (gjerne før han sier hei til meg).
 • Det er merkbart hvordan sånt smitter. Får man et hyggelig smil, så smiler man fort selv, og sender kanskje dette «videre» til neste person man går forbi. Faktisk er de løse relasjonene veldig viktig for en følelse av tilhørighet og glede i hverdagen. Jeg leste om dette i boka «Lykkekuren» av Ragnhild Bang Nes, hvor hun blant annet viser til to studier av Epley & Schroeder (2014). Forskerne sammenlignet grupper som fikk ulike instrukser til hvordan de skulle oppføre seg, og fant at de som småpratet med baristaen eller personen ved siden av seg på toget, var mer fornøyde, følte på mer tilhørighet og opplevde å ha mer energi etterpå, sammenlignet med de som «gjorde som de pleide». Ragnhild viser også til Karen Fingerman sine funn om at flere løse bånd eller interaksjoner i løpet av hverdagen, påvirker lykke og tilfredshet uavhengig av hvor sterke nære relasjoner man har ellers, det vil si at disse løse relasjonene har en egen effekt på hverdagsgleden. Men det er jo ikke så lett med disse løse relasjonene og småpraten med fremmede. Kanskje spesielt nå som vi er ute av trening på grunn av pandemien… Det finnes visst masse tips til hvordan man kan bli god på smalltalk der ute, men hvis det er interesse så kunne kanskje dette vært tema for et innlegg her og.

  Jeg har også forsøkt å beholde gode vaner når det gjelder skjermtid (med blandet hell). Vi har faktisk «laget» et mobilhotell av en gammel blomsterpotte (les: skrevet på den med rød skrift). Ikke veldig pent, og kanskje ikke verdt et bilde her en gang, men det funker til det det skal. Kanskje noen kreative sjeler der ute kan lage en skikkelig kul greie, men her var det altså det praktiske og minst tidkrevende som trumfet…

  Der plasseres mobilen mellom 16 og 19 (etter barnehagetid frem til leggetid), gjerne også etter 21 (kjærestetid). Dette gjør det lettere å følge noen flere punkter på lista:

 • Erstatte skjermtid med relasjonstid.
 • Leke med sønnen min, og være fullt til stede når jeg gjør det.
 • Sette av kvalitetstid, gjerne en date-night, med kjæresten.
 • Det er fortsatt flere punkter på lista som enda ikke er «aktivert», og det er jo egentlig fint, siden dette bare er første uka, og planen er at disse målene skal gjelde både nå og på lenger sikt. Jeg merker allerede at det å gå inn for å knytte flere og sterkere sosiale bånd gjør noe med humøret. En tysk studie som fulgte folk over tid fant faktisk at de som gikk inn for å øke sin livskvalitet gjennom å knytte sosiale bånd (tilbringe mer tid) med andre, var mer fornøyde ett år senere enn de som satset på ikke-sosiale mål.

  Hvordan har du knyttet bånd denne uka, og har du satt deg noen sosiale mål å jobbe mot?

   

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert.